Nybakat bröd till fredagsfikat!

Barnen kommer hem tidigt på fredagar och då är det härligt att fixa lite gott
hembakat bröd till mellanmålet.
Fördelen med att jobba hemma, är att det går snabbt att slänga ihop ett filmjölksbröd
på lunchen och då är det färdigt och fortfarande lite varmt när barnen kommer hem.

Det här är ett av mina favoritrecept, som jag har experimenterat fram:

2 st Filmjölksbröd på dinkel:
1 liter filmjölk
5 dl siktat dinkelmjöl
5 dl grovt dinkelmjöl
2 dl krossat dinkel (eller rågkross / havregryn)
2 dl pumpakärnor
2 dl melonkärnor (eller solrosfrön)
1/4 dl bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda till en kladdig smet.
Smörj och mjöla 2 st avlånga brödformar.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1h 10 min. Lite olika gräddningstid beroende på ugn,
men man kan kolla temperaturen med en termometer, brödet är klart vid 96 grader.

Jag brukar låta brödet svalna en aning i en handduk och sen är det bara att ställa fram
på en fin träbräda och skära upp efterhand.
I dag får den fina linnehandduken ”Hallontryffel” agera bakduk.

Dax att ladda kaffebryggaren, duka fram med fina tallrikar och passa på att
njuta av att det är helg och solen skiner!

Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.